Bezoek Kunuku Man aan minister van GMN

Vandaag, 26 april 2022, is een delegatie bestaande uit de Kunuku Man, Michael en Roel, op bezoek geweest bij minister Dorothy Pieterz-Janga van Gezondheid, Milieu en Natuur.
Onderwerp van de bijeenkomst betrof natuurlijk de enorme vervuiling van Curaçao door met name achteloos weggegooid vuil zoals bier- en drankflesjes, papier, plastic flessen, blikjes en ander vuil.
De minister vond het fijn om eindelijk eens oog in oog te staan met de Kunuku Man en met hem van gedachten te wisselen.

Van tevoren waren er al een aantal aandachtspunten aangedragen en een aantal daarvan werden doorgesproken.

Een van de belangrijkste is het voorlichten van de bevolking, dat het zo niet langer kan. Men vervuilt zijn eigen bed. Dus de mindset en mentaliteit van de bevolking moet verbeteren. Het ministerie gaat hiervoor een voorlichtingscampagne opzetten.

Ook van belang is het vermelden van juiste telefoonnummers voor zaken zoals milieudelicten en kadavermeldingen. En dat de website van Selikor ook in het Nederlands en Papiaments moet worden gepubliceerd.
Recycling is ook erg belangrijk, hier wordt een oplossing voor gezocht.
Een voorstel voor ijzeren containers op de juiste plekken wordt ook onderzocht. Drums en kliko’s zijn niet de beste manier om afval in te laten werpen (onhandig te legen en roepen op tot vandalisme).
De minister gaf aan dat op de grote stranden zeker 1 keer per week het afval wordt opgehaald; wij gaven aan dat dat vaak te weinig is. Het ministerie kan Selikor maar voor 1 keer per week betalen uit het budget. LVV doet het ook 1 keer per week. Maar die auto’s rijden vaak weer zonder een net, met als gevolg dat een deel van het opgehaalde vuil wederom in de natuur terecht komt. Dus voorstel om de auto’s van LVV te verplichten een net te gebruiken bij het vervoeren van afval.
Glasbakken is ook een heikel punt. Er staan er simpelweg te weinig op het eiland. Dit probleem wordt onderkent door de minister en er gaat zeker actie ondernomen worden om dit zo snel mogelijk op te lossen. Deze moeten dan geplaatst worden op centrale locaties en er dient ruime bekendheid aan gegeven te worden.

Michael houdt vervolgens een pleidooi voor het geheel verbieden van het meeste plastic verpakkingsmateriaal zoals plastic tasjes, rietjes, etensbakjes. Ook dit is een probleem waar in het parlement over gesproken wordt, het heeft dus de aandacht.

Maar het allerbelangrijkste, en daar is iedereen het over eens, is voorlichting geven aan de bevolking en ervoor zorgen dat de mentaliteit veranderd.

Al met al een zeer constructief gesprek met de minister en haar staf. Het werd door ons in elk geval als zeer positief ervaren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *